24 Eylül 2014 Çarşamba

Çocuğum konuşmuyor diye üzülmeyin!



“Çocuğum konuşmuyor, kelimeleri söylüyor ama cümle kuramıyor, çok üzülüyorum.” diyen anneleri gördükçe kendi yaşadıklarım aklıma geldi ve bir yazı yazayım da annelerin içini ferahlatayım dedim. Biz de bu yollardan geçtik, aynı nedenlerle kendimizi boş yere üzdük. Her çocuk farklıdır, etrafınızdaki çocukların konuşmaya başladığı zaman ile sizin çocuğunuzun konuşmaya başlayacağı zaman aynı olmayabilir, kıyaslamayın! Gelin hep birlikte neler yapabiliriz onu konuşalım.


Bahar, iki yaşından önce kelimeleri söylüyordu ama cümle kuramıyordu. Tam anlamıyla cümle kurması 26. aydan sonra başladı diyebilirim. Tabi bu dönemden önce etrafta daha erken konuşan çocukları gördükçe acaba neyi yanlış yapıyoruz diye düşünmedik değil. Sonrasında baktık ki çocukta bir şeyleri anlatamadığı için ağlayıp hırçınlaşıyor, konunun üzerine eğilmeye karar verdik. Öncelikle size tavsiyem:


  • Çocuğun işaret ederek gösterdiği şeyleri anlamayın. Çoğu anne, leb demeden leblebiyi anladığı için çocuk zahmet edip de konuşmuyor, nasıl olsa anlayan biri var etrafta. O nedenle göstererek istediği bir şeyi anlamayın. Suyu gösterdi mesela “Su mu istiyorsun?” diye tekrarlayın. 



  • Nesnelerin isimlerini sürekli söyleyin. Bak bu ne? Araba, bebek…vs. kelimeleri öğreten kitaplar var, onlardan alarak resimlere bakıp isimlerini söyleyin.



  • Önce basit cümlelerle işe başlayın. Geldi, gitti, oturdu… yaptığınız işleri önce tek kelime ile özetleyin.



  • Sonra bir adım daha ileri gidin ve “Anne geldi, baba gitti…” gibi iki kelimelik cümlelere geçin.



  • Sonra bir adım daha ileri gidin “Anne eve geldi, baba işe gitti” diyerek cümleleri uzatın. 



  • Gün boyu birlikte yaptığınız olayları anlatın. Mesela “ Bugün parka gittik, salıncağa bindik, sonra top oynadık.” olayları anlatın. Sonra ona soruyormuş gibi yapın “ Bugün nereye gittik? "Parka gittik." diye siz cevap verin. Her şeyi soru cevap şekline dönüştürün.



  • Çocuğunuza “gel” deyin. Gelince de “geldim de şimdi” diyerek onu teşvik edin. Böylece kendini ifade etmeyi öğrenecektir. Ya da ona “geldin mi” diye sorun. Cevap olarak da “geldim” demesi için onu yönlendirin.


Kim hangi ayda ne zaman konuşmuş, hiç birine kulak asmayın. Bu sizin çocuğunuz, ona kendini ifade etmesinde yardımcı olun. Bakın göreceksiniz, biraz sus lütfen dediğiniz günler bile gelecek!



Sevgiler,


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder