15 Mayıs 2014 Perşembe

Kendi Kendine Meme Muayenesi (KKMM) 

Her yıl 10 milyon kişi kanser oluyor ve her yıl 6 milyon kişi kanserden ölüyor…

Durumun ciddiyetini anlamak ve bu konuda biraz daha duyarlı olmak için rakam vererek yazıma başlamak istedim. Maalesef doğal beslenmiyoruz, fast food tüketiyoruz, her yer beton, yeşillik alanlar sınırlı, trafik, hayat pahalılığı ve beraberinde STRES… Bunların hepsi hastalıklara zemin hazırlıyor.

Üç dakikada, bir kadına meme kanseri teşhisi konuyor!

Bugün şirketimizde yapılan Sağlık Günleri kapsamında meme kanseri ile ilgili olarak Acıbadem Hastanesi doktorlarından Doç. Dr. Oğuz Koç’un verdiği seminere katıldım. O seminerden aldığım notları sizlerle paylaşmak istiyorum.


En sık görülen kanserlerden biri ( %32 ) meme kanseridir; ama erken teşhis ile meme kanseri tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Peki nedir kanser? Kanser, hücrelerin anormal olarak büyümesidir. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerde gelişen bir kanserdir.

Risk faktörlerinin başında genetik, 11 yaşın altında adet görme, ileri yaşta menopoz, beslenme, alkol, radyasyona maruz kalma, sigara tüketimi gelmektedir.

Emziren anneler çok şanslı; çünkü bu dönemde östrojen hormonu az salgılandığı için koruyucu özelliği var. Emzirmenin bir faydası daha!

Kendi Kendine Meme Muayenesi (KKMM) yapmak, erken teşhis için çok önemlidir.

Üç parmak (baş parmak ve serçe parmak hariç) ile koltuk altından meme üzerine ve boynun altına doğru bastırarak meme muayenesi yapılabilir. Adet döneminden bir hafta sonra ayda bir kere yatar vaziyette, kürek kemiğinin altına bir yastık koyarak ve elini başının üzerine kaldırılarak muayene yapılmalıdır. Koltuk altına kadar bakılması çok önemlidir.

Bir de ayna karşısında kolları havaya kaldırarak ve de eller belde öne eğilerek iki göğüs arasında farklılık olup olmadığına bakılmalıdır.  Şu da bir dipnot, kanser yuvarlak değil genelde girintili çıkıntılı ve oynamayan bir şekilde oluyormuş. Yani muayene esnasında yuvarlak, hareket eden bir şey hissederseniz kanser olacağı anlamına gelmiyor, iyi huylu bir şey de olabilir. Genelde meme başında çökme, portakal kabuğu görüntüsü, sertlik, kitle, meme ucu akıntısı gibi belirtileri var. Kanserli kitle sanılanın aksine ağrısız olabiliyor.

Kanserin evreleri var, o nedenle erken teşhis çok önemli. Hem artık eskisi gibi memenin alınmasına gerek kalmadan, meme koruyucu ameliyatlar yapılıyormuş. 40 yaşından sonra 2 yılda bir kez mamografi yapılması öneriliyor.



Son olarak da öğrendiğim birkaç faydalı bilgi var şöyle ki:

Akşam 11.00’den sonra salgılanmaya başlayan ve gece 02.00’ye kadar süren melatonin hormonu varmış. Karanlık ortamda uyku sırasında salgılanan bu hormon bağışıklık sistemini güçlendiriyormuş. Çocuklarınızı da karanlık ortamda uyutun, büyüme hormonu karanlıkta salgılanıyor çünkü.



Bir de yemeklerinizi üzerine kekik serperek yemenizi tavsiye ediyorum. Bu da meme kanserinden korunmak için bir tavsiye.





Erken teşhis HAYAT KURTARIR.



Siz de etrafınızdaki kişileri bilgilendirin.



Sevgiler,


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder